• My menu nepotřebujeme
    ( #minimalismus )
Nusa Penida
2018-04-05
Another post

Ostrov ukrytých pláží a televizních příšerek

Protože se nám na Velikonoce nechtělo barvit vajíčka, vyrazili jsme na výlet, a to na Nusu Penidu. Tento ostrov ležící kousek od Bali dříve kvůli své poloze sloužil jako vězení pro darebáky z okolí. Dnes je plný hinduistických chrámů, nedotčené přírody a dechberoucích výhledů. Důkazem, že ostrov zatím není příliš turistický je hláška důvěřivého půjčovatele skútrů hned po příjezdu: “za dva dny mi ho zaparkujete tady a klíčky nechte v zapalování, já si ho pak vyzvednu”.

Nusa nabízí nepřeberné množství aktivit, dá se tu navštívit příbytek Teletubbies https://en.wikipedia.org/wiki/Teletubbies , spát na stromech, potkat T-Rexe, nebo se potápět s mantami či delfíny přímo na pobřeží. Za vidění rozhodně stojí:

Atuh beach

Atuh beach

Většina pláží na Nuse je obklopena kopci a útesy. Stějně tak i koupání v azurové zátoce Atuhu je vykoupeno čtvrthodinkou tělocviku, která vás při odchodu zpátky k motorce nemine. Pokud dáte přednost pozorování mant nebo delfínů před válendě na pláži, stačí udělat jen pár kroků z parkoviště k útesu a zříte tyto plovoucí igelitky.

 

Goa Giri Putri

Jeskyně holka kopec

Chrám v překladu Jeskyně holka kopec je jak už název vypovídá ukrytý v 262 m dlouhé jeskyni. Na hinduistický obřad jsme se náležitě vyfikli. I když se říká “bez peněz do chrámu nelez”, nám to asi v sarungu tak slušelo, že nás pokropili vodou a poslali bez placení do malé díry ve skále. Moc jsme nechápali proč nám dotyčný ukazoval stále dokola díru v zemi. Brzy nám to však došlo, protože se z nenadání z díry vyřítil místní věřící. Holt hinduistická skromnost se projevila již u vstupu, posuďte sami z videa.

 

Tyrannosaurus Rex

T-rex

Útes z vyhlídky nad Kelingking Beach má tvar připomínající tělo dinosaura. K samotné pláži sestupujeme asi 40minut strmou cestou lemovanou chatrným bambusovým zábradlíčkem, takže je každá volná končetina dobrá. Proto odkládáme láhev Bintangu v první serpentýně, v druhé pak sundavám žabky a pokračuji bosky. Tom se mi střídavě objevuje a ztrácí, evidentně si užívá trochu toho horolezení. Po dosažení paty útesu si užíváme překrásnou pláž, s několika málo lidmi a obrovskými kostilámajícími vlnami, ve kterých se nedá plavat, jen bojovat o život.

31°C
Teplota v Nikaragui
Mamka a babička
Likes
69% těla
spáleného od slunka
F